onsdag 13. januar 2010

Google slutter å sensurere søkeresultater i Kina

Vi har ytringsfrihet i Norge, og denne retten er stadfestet i Grunnlovens § 100. Ytringsfrihetskommisjonen, under ledelse av Francis Sejersted, fikk i 1996 oppdraget med å utrede den første oppdateringen av lovteksten siden 1814. Etter tre år fremla de NOU 1999: 27. Denne fastslår at ytringsfrihet er en forutsetning for tre viktige prosesser: 1) Å oppnå sannhet, 2) å sikre at individet har fri meningsdannelse, og 3) å sikre demokrati, ved f.eks. innsyn i og rett til kritikk av politiske prosesser.

Lovendringene, som ble vedtatt av Stortinget i 2004 og 2006, gir ytringsfriheten bedre vern i mange henséender, men åpner også for avvik fra dette "hvor særlig tungtveiende Hensyn gjøre det forsvarligt holdt op imod Ytringsfrihedens Begrundelser."

Mange kjenner Google fra tjenester som Gmail, Google Docs og Picasa. Selskapet, som har mottoet 'Don't be evil,' ble startet av de to studentene Larry Page og Sergey Brin mens de gikk på Stanford. Der utviklet de det som i dag er verdens mest brukte søkemotor på nettet: www.google.com.

Selskapet har i dag ca. 20.000 ansatte og eier en av verdens største serverparker. Det antas at de har mellom en halv og én million datamaskiner fordelt på 25 datasentre rundt om i verden.

At Google i januar 2006 valgte å etablere seg i Kina med www.google.cn, både skuffet og overrasket mange. Google gikk med på å la kinesiske myndigheter svarteliste enkelte søkeord, som for eksempel Tibet, fordi de vurderte fordelene ved kinesisk tilstedeværelse som større enn ubehaget ved å drive $en$ur.

Alt dette kommer nå til å endre seg.

Google har nettopp annonsert at de kommer til slutte med sensur av søkeresultater i Kina. Bakgrunnen er at det i desember skjedde et sofistikert angrep på Googles datamaskiner. Angrepet kom fra Kina, og så først ut til å dreie seg om tyveri av bedriftshemmeligheter. Google var ikke alene om å bli angrepet: Minst 20 selskaper innenfor finans, teknologi, media og kjemisk sektor ble også berørt.

Ved nærmere etterforskning viste det seg at inntrengerne mest sannsynlig var ute etter noe helt annet: Å skaffe seg tilgang til Gmailkontoene til kinesiske menneskerettighetsforkjempere. I tillegg har Google oppdaget at kontoene til flere titalls sympatisører i USA, Kina og Europa rutinemessig er blitt besøkt av uvedkommende. Denne ulovlige tilgangen er mest sannsynlig et resultat av vellykket phishing.

Google er nå i dialog med kinesiske myndigheter for å se om det er mulig å tilby usensurerte søketreff til Kina. Hvis ikke, kommer google.cn til å bli stengt.

Dersom dét skjer, må kinesiske innbyggere likevel forholde seg til The Great Firewall of China, hvor myndighetene sensurer og blokkerer ulovlig innhold på internett. Som f.eks. alt som har med Dalai Lama å gjøre, eller massakren på Den himmelske freds plass.

Det hadde vært fint om Googles avgjørelse virkelig er et resultat av moralske overveielser, og ikke bare hensynet til aksjonærene.

Forøvrig så har et forslag til Google: Bytt motto.

Det er litt vanskelig å gå inn for å IKKE tenke på rosa elefanter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Google har faktisk gitt opp dette her. De har jo erklært til kinesisk media i dag.

Det er klart at de ikke kan gjøre noe annet og har ingen vei til å gå. Hvis de fortsette vil tjene penger i Kina (og det vil de absolutt og de har jo hele tiden vært som en pengemaskin i Kina), må de følge med kinesiske regler og lover. Kina er ikke lenge sånn som før og det er slutt å la seg presse av andre.

Christian sa...

Arstechnica har en fantastisk oppsummering av saken som inkluderer Kinas respons, hva aksjonærene og Yahoo gjør, og eksempel på hvordan kinesere kommer rundt sensuren.

http://arstechnica.com/tech-policy/news/2010/01/google-v-china-the-chinese-government-reacts.ars