søndag 2. desember 2007

Flow

Flow er en mental tilstand hvor man går fullstendig opp i den aktiviteten man driver med. Konsentrasjonen er så intens at det ikke er oppmerksomhet til overs til å tenke på andre ting. Selvbevissthet opphører – man bryr seg ikke lenger om hvordan man tar seg ut. Tidsaspektet forsvinner. Vi føler at vi har kontroll og opplever en dyp velvære og oppstemthet. Det finnes ikke noe annet enn øyeblikket og alt oppleves totalt meningfylt.

Både mentale og fysiske aktiviteter kan gi flow. Utgangspunktet er som oftest en viljeshandling, men flow kan også oppstå spontant. Aktiviteten må være vanskelig nok til at det er en utfordring, samtidig som man har følelsen av å mestre det. Man har et klart mål, og får klare tilbakemeldinger på innsatsen.

All slags aktivitet kan gi flow: Fjellklatring, pianospilling, hagearbeid, familieliv, jobb… Det er samspillet mellom en selv og aktiviteten som er avgjørende. Å ta oppvasken kan gi flow hvis man legger inn utfordringer for seg selv. Uansett hvor vanskelig eller farlig det er, og uansett hvor mye (eller lite) nyttig som kommer ut av det, kan flow gjøre at man er villig til å gjøre aktiviteten for sin egen del, igjen og igjen.

En autotelisk personlighet er en som aldri kjeder seg, sjelden bekymrer seg, er tilstede i det som skjer og er i flow det meste av tiden. Direkte oversatt betyr autotelisk personlighet "et selv som har mål som kommer innenfra," til forskjell fra mål med opprinnelse i biologiske behov eller sosiale konvensjoner. At man har valgt målet selv, gjør at man lettere motstår endringer i ytre omstendigheter. Og det betyr at målene kan justeres dersom de ikke lenger gir mening. Man styrer ting selv, og blir derfor både mer konsistent og mer fleksibel.

Det er flere ting som er fascinerende med flow. Du får ikke flow av sette deg som mål å ligge på sofaen en kveld, for det klarer du. En flowtilstand er en belønning for å strekke seg etter noe som er vanskelig men oppnåelig. Skal man gidde noe slikt, må aktiviteten gi mening. Og siden det som gir mening er forskjellig fra person til person, sørger flow for å motivere menneskene til å utrette stadig nye ting på ulike områder. Flow gir belønning mens aktiviteten pågår. (Penger, ære og berømmelse, etc. kan selvsagt også være sterke motivasjonsfaktorer. Men disse kommer etter at aktiviteten er over.)

Ens egne ferdigheter utvikles over tid, og dette krever nivåheving for at aktiviteten skal fortsatte å gi flow. Det fører til at man strekker seg stadig lengre, og utvikler nye ferdigheter. Man oppdager nye sider av livet og blir en stadig mer kompleks person.

Mihaly Csikszentmihalyi har forsket på flow i 25 år. Boken Flow – The Classic Work on How to Achieve Happiness, kom ut for første gang i 1992, og er et populærvitenskapelig sammendrag av flere tiår med akademiske arbeider.

Boken starter med å beskrive at tanker og sansestimuli gir opphavet til tanker som hele tiden dukker opp i bevisstheten. Vi velger selv hvilke av disse tankene vi vil fokusere på, og det krever mental innsats. Han beskriver deretter flow og betingelser for flow. Det er mulig å oppleve flow i alle aspekter av livet: Sport, arbeid, kunst, familieliv osv., og resten av boken tar for seg dette.

Mot slutten kommer han med et veldig spennende forslag til meningen med livet: Mening. Dette er også begrunnelsen for at han ikke kan gi deg oppskriften på flow. Det som gir mening er unikt for deg, og derfor må du selv finne dine aktiviteter!

1 kommentar:

Christian sa...

Kenneth sendte meg en kommentar på epost:

Du skriver at penger, ære og berømmelse også kan være viktige motivasjonsfaktorer, men at dette er moment som først inntreffer etterpå. Det som er viktig å få frem, mener jeg, er at dersom det er penger, ære og berømmelse som er drivkraften, vil dette oftest komme i veien for selve flow-følelsen: Flow-en må komme som et resultat av genuin interesse for det man holder på med, fullstendig fristilt for all mulig sekundær motivasjon. I den grad flow-en bidrar til resultat som medfører penger, ære og berømmelse, tror jeg det ofte er en stor utfordring å holde den genuine flow-en oppe, fordi suksessen gradvis overtar som drivkraft (noe som trolig forklarer hvorfor det er ganske mange som kan klare å få fram en nyskapende debut-plate eller -bok, men svært få som klarer å fortsette å være nyskapende: Den første platen eller boken er gjerne resultat av årelangt, flow-preget arbeid, mens de neste først og fremst blir drevet fram av målet om å lage noe som er like bra som den første.)