lørdag 17. januar 2009

The Pursuit of Happyness

Jeg er forelsket i Oprah Winfrey. Har vært det lenge.

Ikke fordi hun har TV-programmer med hylende kvinnelige publikummere som får gratis bøker, sminke eller sko. Da skrur jeg av. Men fordi hun forteller historier og tar opp temaer som bidrar til å gjøre verden til et bedre sted.

Her om dagen inviterte hun Chris Gardner i forbindelse med lanseringen av The Pursuit of Happyness. Denne filmen beskriver den sanne historien om livet til Gardner, spilt av Will Smith. Gardner sliter økonomisk. Kona har to-tre jobber og er utslitt. Hun synes han ikke gjør nok, og går fra ham. Hun vil ta sønnen med seg, men Gardner vet at hun ikke vil klare å ta vare på ham, og nekter. Filmen viser oss hvordan Gardner til slutt ender på gaten - med ansvaret for en liten gutt - og hvordan han klarer å reise seg igjen.

4. juli 1776 forfattet Thomas Jefferson USAs uavhengighetserklæring i anledning frigjøringen fra Storbritannia. Et dokument også Norges grunnlov er sterkt inspirert av. Filmens tittel er en frase hentet fra erklæringens andre setning:
We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.
Bruken av ordet pursuit er interessant. Nasjonens grunnleggere sikret altså innbyggernes rett til å aktivt søke sin egen lykke, til forskjell fra å oppleve lykke.

Historien om Gardners liv er sterk og inspirerende. Under oppveksten hadde han ingen kontakt med sin biologiske far. Stefaren slo både ham, moren og de tre søstrene. De var konstant redde, og moren var døden nær flere ganger. Det sier litt om hvordan det var når Gardner uten forbehold beklager at moren mislyktes da hun forsøkte å ta livet av stefaren ved å sette fyr på huset. På toppen av dette ble han i oppveksten voldtatt av en kriminell. En hendelse han fortrengte og ikke turte snakke med noen om.

På tross av familieforholdene klarte moren å være en støtte og inspirasjonskilde for Chris. Hun lærte ham å klare seg selv, og til å stole på seg selv. Hun sa "Du har bare deg selv å stole på. Kavaleriet kommer ikke til unnsetning!"

Gardner gav ut en selvbiografi i 2006. Han ville sette fokus på at det som dessverre er mange menneskers skjebne ikke trenger å definere deg.

Kjøp filmen eller boken fra Play.com, eller se ABC's intervju på Youtube: Del1, Del2. Ta også en tur til hans eget nettsted, www.chrisgardnermedia.com

Og hvis du lurer på om det er skrivefeil i tittelen så er det ikke det!

Ingen kommentarer: