Men å la være å bestemme seg er også et valg som har konsekvenser. Ulempen med å gi fra seg makten, er at omgivelsene er motivert av sine egne ønsker; ikke dine. For å få verden slik du vil, kommer du ikke utenom å ta styringen selv.
Tanken om den perfekte beslutning er en illusjon. Du kan bare glemme det. Forfatteren og motivatoren Brian Tracy skriver i boken Goals! at så mange som 70% av alle avgjørelser før eller senere viser seg å være feil. Jeg tror dette er ca. riktig, og det sier noe viktig om hva beslutningens funksjon egentlig er: Å komme i gang.
En beslutning innebærer som oftest også å velge bort andre alternativer. Sånn er det bare - og det må man akseptere for å få utrettet noe som helst.
En tredje utfordring med å bestemme seg, er at det ikke alltid er så lett å vite hva man vil. Men du er i godt selskap - det er de færreste som egentlig vet hva de vil. Flertallet er gode sauer og følger dem som tar ledelsen.
Og, ja, du kan også risikere å drite deg ut.
Det er likevel utrolig viktig å bestemme seg. For når en avgjørelse er tatt - og du har begynt å bevege deg mot målet - skjer to ting:
- Du har kommet i gang.
- Du lærer mer om temaet; og du lærer mer om deg selv. På denne måten skaper du muligheten til å finne ut om det var dette du ville. Og var det ikke det, så justerer du.
Jeg tror nøkkelen er å ikke ta det så alvorlig, og heller se på det som en slags lek som handler om å utforske seg selv, verden og mulighetene.
Å leke og lære seg til større innsikt... Er det ikke akkurat det livet handler om?
Å leke og lære seg til større innsikt... Er det ikke akkurat det livet handler om?
Mer info: