fredag 11. desember 2009

The boy with the incredible brain

En savant er en person som er genial og handikappet på samme tid. Halvparten er autister, mens resten har utviklingshemminger eller er mentalt tilbakestående.

Daniel Tammet er en savant med Aspergers syndrom (en form for autisme). Han er i stand til å gjøre relativt store multiplikasjoner i hodet, og han har også gjengitt PI feilfritt med 22514 desimaler. Det tok litt over fem timer.

Slike individer kan ikke forklare hvordan de gjør det, og har som oftest også problemer med å fungere sosialt. Det unike med Tammet er at han klarer seg fint sosialt. Han er dessuten også i stand til å forklare hvordan hjernen hans fungerer.

Tammet forklarer at alle tall under 10000 har en bestemt form, farge og / eller følelse. For eksempel er nitallet stort og skremmende, mens sekstallet oppleves som et fravær. Assosiasjonen går begge veier. Da han besøkte New York opplevde han skyskraperene som nitall.

Når han multipliserer to tall med hverandre, ser han for seg begge tallenes form og følelse. Han finner svaret ved å fornemme hvilken form / følelse som dukker opp i tomrommet mellom dem.

Måten han gjengir PI på, er minst like fascinerende: Han ser PI som et vakkert landskap, og når han gjengir PI beskriver han bare dette landskapet.

Det finnes en dokumentar om Tammet. I filmen lar Tammet seg undersøke av forskere, og han møter også personen som var modell for Dustin Hoffman i filmen Rain Man. Til slutt i programmet stiller han opp på islandsk fjernsyn etter å ha brukt bare én uke på å lære seg språket.

Første av fem deler ser du her. Totalt er programmet på ca. 45 minutter:



Ingen kommentarer: